Chrysoula Kechagioglou @ eleftheriaonline.gr (in greek)

Ξεκινούν αύριο Σάββατο οι θερινές εκδηλώσεις “…με φως καταμεσής του κόσμου…’’  που θα φιλοξενηθούν στον προαύλιο του εκθεσιακού χώρου του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας που στεγάζει την “Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών Βικτωρία Γ. Καρέλια” (Σταδίου 64) στην Καλαμάτα.

Το γυναικείο μουσικό σχήμα “Chrysoula K. & Púrpura” θα αρχίσει το μουσικό του ταξίδι στις 9.30 μ.μ. Περισσότερα στοιχεία για τη βραδιά έκανε γνωστά μιλώντας στην “Ε” η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου (φωνή του συγκροτήματος). Μέλη του σχήματος είναι ακόμα οι: Εφη Ζαϊτίδου: κανονάκι, φωνή, Μαρία Πλουμή: λαούτο, φωνή, Σοφία Σερέφογλου: φλάουτο, Ελσα Παπέλη: βιολοντσέλο.

Συνέντευξη στη Γιούλα Σαρδέλη

– Μιλήστε μας λίγο για το πρόγραμμα που θα παρουσιάσετε στην Καλαμάτα, το οποίο από ότι φαίνεται είναι … Το δυνατό σας σημείο.

Λόγω της σύνθεσης των οργάνων που είναι ασυνήθιστη (δύο παραδοσιακά όργανα και δύο κλασικά) το ρεπερτόριο του σχήματος είναι όντως το δυνατό του σημείο, καθώς μπορεί να συμπεριλάβει τραγούδια και σκοπούς από πολλές κουλτούρες! Το αποτέλεσμα είναι ότι μουσικά καταλήγουμε να έχουμε ένα πρόγραμμα πολυποίκιλο και ενδιαφέρον, τόσο για εμάς που καλούμαστε μουσικά να προσαρμόσουμε όλες αυτές τις διαφορετικές κουλτούρες στα μέτρα μας, αλλά και για το κοινό, που ακούει κάτι ασυνήθιστα πολύχρωμο… Ο ακροατής μας έρχεται σε επαφή με γλώσσες και ιστορίες εξωτικές, οι οποίες, όμως, ταυτόχρονα μοιάζουν με τη δική του. Ερχεται σε επαφή με τους “συγγενείς” του, που απλά ζουν σε άλλες χώρες και μιλούν άλλες γλώσσες – νιώθουν, όμως, με τον ίδιο τρόπο!

– Ηταν δύσκολο για ένα καθαρά γυναικείο σχήμα να καταξιωθεί, ειδικά με ένα τόσο ιδιαίτερο μουσικό ύφος;

Δεν έχουμε δυσκολία να κερδίσουμε το κοινό που φτάνει να μας ακούσει. Εχουμε πιστούς ακροατές που από την πρώτη επαφή μαζί μας είναι ενθουσιώδεις και γεμάτοι διάθεση για νέες μουσικές εμπειρίες. Η δυσκολία μας, λόγω του ότι δεν είμαστε διάσημες, είναι να φτάσουμε σε περισσότερο κόσμο – να μάθουν πιο πολλοί άνθρωποι για τις εμφανίσεις μας. Αυτό δεν επηρεάζεται από το φύλο μας. Εχει να κάνει με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τη δυσκολία να έχεις αντιπροσώπευση σε αυτά, αν δεν είσαι ήδη γνωστός. Αλλά εμείς δεν πτοούμαστε από τέτοιες λεπτομέρειες, συνεχίζουμε με όπλο το υλικό και την καλλιτεχνική μας υπόσταση. Με τον καιρό, άνθρωποι, κυρίως από το ραδιόφωνο, μας ανακαλύπτουν και μας στηρίζουν όλο και περισσότερο. Ξέραμε από την αρχή πως ότι είναι να γίνει θα πάρει χρόνο.

– Στο σχήμα σας υπάρχει και μια μουσικόςαπό τη Μεσσηνία; Είναι η πρώτη φορά που θα δώσει ρεσιτάλ στην πόλη της;

Ναι, έχουμε την τιμή και τη χαρά να είναι στην ομάδα μας η Σοφία Σερέφογλου, μια μουσικός εξαιρετική, με πλούσια μουσική παιδεία, αλλά και ένας άνθρωπος με βαθιά καλλιέργεια. Η Σοφία υπήρξε μαθήτρια της εξαίρετης Βίκης Βασιλειάδη και του Μάνου Αβαράκη και έχει εμφανιστεί στην Καλαμάτα μόνο ως μαθήτρια του Δημοτικού Ωδείου (ΔΕΠΑΚ). Από αυτήν την άποψη, θα έχει ενδιαφέρον να δουν οι συντοπίτες της πόσο μακριά μπορεί να πάει ένα παιδί της επαρχίας που είχε τη στήριξη και την αγάπη ανθρώπων με ήθος και γνώση!

– Πιστεύετε πως το έθνικ μουσικό στιλ, θα γίνει στο μέλλον περισσότερο αγαπητό από το κοινό; Τι ηλικίες συνήθως έρχονται στα λάιβ;

Το είδος μουσικής που περιλαμβάνει στοιχεία από διαφορετικούς πολιτισμούς είναι δημοφιλές εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Αυτό είναι απόλυτα προς όφελος παραδόσεων όπως η δική μας, που έχει έναν αξιοζήλευτο πλούτο. Είναι ενδεικτικό πως όλο και περισσότερα ελληνικά σχήματα κάνουν εξαιρετικές καριέρες στο εξωτερικό, χωρίς η ελληνική γλώσσα να συνιστά “πρόβλημα”, όπως θεωρούσαμε για χρόνια. Η διαφορετικότητα δεν είναι εμπόδιο, απεναντίας είναι ένα μέσον για να πλησιάζουν οι άνθρωποι και να συνειδητοποιούν πόσο όμοιοι είναι! Στις εμφανίσεις μας έχουμε κοινό από εφήβους ως και ανθρώπους μεγάλης ηλικίας.

 

διαβάστε περισσότερα εδώ